SSD Dram Nedir? Dram'siz SSD Alınır Mı?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan cagriji
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

cagriji

Orgeneral
Yönetici
Kurucu
PC Puan
14,895

SSD almak için bilen insanlara sorduğunuzda size Dram'li SSD almanızı önerecek veya bu SSD'de Dram yok diyerek bulduğunuz SSD'yi almamanızı söyleyecektir. Bugün size oldukça basit şekilde SSD'lerde bulunan Dram'i anlatacağım.

ssd-dram-nedir-onemli-midir-dramsiz-ssd-alinir-mi-m2-ssd-dram-sart-mi-HMB-nedir-dram-ne-ise-ya...jpg

Kısaca Dram yongası SSD'nizin geçici belleğidir. Dosyalarınız SSD'de ilk önce Dram'e gelir, daha sonra kalıcı olarak SSD üzerinde bulunan NAND yongaları dosyalar yazılır. Dram SSD'nizde önbellek görevi görür ve NAND yongalardan çok daha hızlıdır.

Madde madde Dram önemine bakalım 👇

Dram yongası geçici bellektir, dosyalar kalıcı olarak buraya yazılmaz. NAND yongalar ise verilerin kalıcı yazıldığı yerdir. Dosyalar ilk önce çok daha hızlı Dram'a uğrar ve sonrasında NAND yongalar üzerine yazılmaya başlar.

Dram bize hızın yanında yüksek IOPS değerlerine ulaşmamızı sağlar. SSD alacaksanız IOPS değerlerini karşılaştırın, Dram'li SSD modellerinin daha yüksek okuma & yazma IOPS değerlerine sahip olduğunu göreceksiniz. IOPS saniye başına girdi/çıktı işlemi anlamına geliyor. Özellikle işletim sistemi kuracağınız diskin Dram'e sahip olması büyük avantajdır.

Dram SSD'nin okuma & yazma performansını arttırır. Bunu zaten alırken biliyorsunuz kutu üzerinde yazıyor. Ama gerçek kullanımda özelliklikle büyük dosya transferleri sürecinde daha iyi performans alırsınız.

Dram navigasyon görevi görür. Sıklıkla kullandığınız dosyalara ulaşmak istediğinizde NAND yongalar üzerinde aradığınızı hızlıca bulur ve size sunar. Yani Dram SSD'nin gecikme süresini düşürür. Bu sayede SSD'den daha hızlı tepki alırsınız. Oyunlar, programlar v.s. bir çok şeyde faydasını görürsünüz.

Dram'de veriler kalıcı olarak yazılmadığı için NAND yongalara göre ömrü çok uzundur. Kalıcı olarak yazılmayacak dosyalar burada işlendiği için NAND yongaların ömrünü uzatır. Dram'li SSD ler daha fazla yazma garantisi sunar.

Evet gördüğünüz gibi Dram'siz SSD yerine Dram'li SSD almak için net sebepler var. Peki Dram'in yok mu bir dezavantajı?

Var arkadaşlar, maliyet! Küçücük bir yonga SSD üretim maliyetini çok ciddi oranda arttırıyor.

Üreticiler Dram performansını maliyetsiz kazanabilmek için HMB (Host Memory Buffer) teknolojisini geliştirdiler ve uzun süredir bu teknoloji aramızda. Bunuda kısaca açıklamam gerekirse bilgisayarınızın Ram'inin ufak bir miktarını SSD ön belleği olarak kullanıyor. SSD üzerinde yer alan Dram kadar performansı olmasada tercih edilebilir bir performans değerleri sunuyorlar.

Dram'siz SSD alınır mı diye soruyorsanız özellikle büyük fiyat avantajı varsa alabilirsiniz. Dram'siz SSD'lerde çok performanslı. Ama Dram'li SSD almanızı kesinlikle öneriyorum, çünkü çok avantajı var. Bir kere alın, sağlam SSD alın.

Dram'li SSD'ler pahalı geliyorsa HMB teknolojisine sahip SSD alabilirsiniz.

Özellikle işletim sistemi kuracağınız disk için Dram'li SSD almaya bakın.

Geri