Intel 12. Nesil Alder Lake İşlemci

SercanX

Er
PC Puan
6
Alder Lake, Intel tarafından 2021 yılının ikinci yarısında piyasaya sürülmesi planlanan 12. nesil mobil ve masaüstü işlemcileri ifade ediyor.
Alr der Lake ile ilgili bilgiler halen daha gelmeye devam ediyor ve son haberler çıkış tarihi olarak 2021’in üçüncü çeyreğine işaret ediyor. Yani en geç Eylül ayında 12. nesil Intel işlemcileri piyasada görmeyi bekliyoruz.
Üretim Teknolojisindeki Farklılık ve 10nm SuperFinAlder Lake, Intel’in uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni teknolojisi olan 10nm SuperFin üretim sürecinden çıkan ilk masaüstü işlemci ailesi olacak. Bu Intel için oldukça önemli zira firma kendi imkanları ve teknolojisiyle bunu başardı.Aynı zamanda unutmadan bu işlemcilerin normal bir şekilde üretilenlere kıyasla çok daha farklı olacağını söyleyebiliriz. Intel, masaüstü işlemci tarihinde big.LITTLE tasarıma sahip ilk üretimi yapan firma olacak. Bu, işlemcilerin üretim esnasında bir araya getirilmesi konusunda da Intel’in üretim teknolojilerinde oldukça ilerlediğini gösteriyor

big.LITTLE Nedir?
Bugüne kadar big.LITTLE yaklaşımını sadece ARM tabanlı işlemcilerde gördük. big.LITTLE mimarisinde tasarlanan bir işlemcide yüksek performanslı işlemci çekirdekleri ile beraber düşük performansa sahip çekirdekler de tek bir işlemci içerisinde yer alıyor. Yani Intel, Alder Lake işlemci ailesinde geleneksel yüksek performanslı işlemci çekirdeklerinin yanı sıra düşük performansa sahip Atom silikonlarını da kullanıyor. Alder Lake işlemcilerde çekirdek sayısından bahsederken artık sadece sayıyı değil, düşük performanslı çekirdekleri de belirteceğiz. Bu 8+8 yani 8 adet yüksek performanslı ve büyük, 8 adet de düşük performanslı ve küçük verimli çekirdek anlamına geliyor.

Büyük çekirdeklerde kullanılacak Golden Cove silikonlar ise Intel’in halihazırdaki yüksek performanslı işlemcilerinde görebileceğiniz çekirdeklere çok benziyor. Adeta Intel’in 11. Nesil mobil işlemci ailesi olan Tiger Lake CPU’ların içinde yer alan Willow Cove çekirdek tasarımından evrilme diyebiliriz.

PCI Express 5.0 Desteği ve Soket Değişimi
Ayrıca Alder Lake işlemcilerle beraber PCI Express 5.0 ve DDR5 RAM desteği gibi oldukça önemli olan yeni teknolojiler de bilgisayar dünyasına sunulacak. Intel işlemci yapısında bu çaplı büyük bir değişikliğe gittiği için 11. Nesil Rocket Lake işlemcilerde kullanılan LGA 1200 soket yapısı Alder Lake ailesinde kullanılmayacak. Alder Lake işlemciler edinilen bilgilere göre soket olarak LGA 1700, yonga seti olarak da üst düzey Z690 kullanacak. Şuna da değinmeden geçmeyelim, maalesef ki Alder Lake ile halihazırdaki Z490 ve Z590 anakartlar desteklenmeyecek. 12. nesil işlemcileri kullanabilmek için işlemcinin yanı sıra anakart değişikliği de yapmak zorundasınız.

CPU-Z, 15 Nisan’da yayınlanan 1.96 sürümünde Intel Alder Lake ve Z6xx platformu için ön desteğin yanı sıra DDR5’i de desteklemeye başladı. Yazılımsal tarafta da destek bu kadar hızlı geldiğine göre Intel’in Alder Lake işlemcilerin yavaş yavaş teslime uygun hale getirildiğini söyleyebiliriz.

Kaynak =
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için Giriş yap veya üye ol.

teknolojik gelişmelere açığım ama ne yazık ki yakın dönemde kullanabileceğimi sanmıyorum :D

Geri